Hennes operation ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvall ställs planerade operationer in på grund av personalbrist. Gurli Jonsson låg på operationsbordet för en efterlängtad höftledsoperation när den ställdes in.

Bristen på sjuksköterskor har lett till ett akut operationsstopp på Sundsvalls sjukhus. Det saknas personal på vårdavdelningarna – vilket skapat en dominoeffekt genom hela sjukhuset.

Planerade operationer ställs in och en operationskoordinator berättar att hon aldrig upplevt något liknande under sin tid på sjukhuset.

– Akuta operationer går inte att skjuta på och därför tvingas vi ringa återbud till patienter som kan vänta. Det har tyvärr blivit rätt många samtal med besvikna patienter, berättar hon.

Brist på sköterskor

En av de drabbade är Gurli Jonsson som skulle få sin efterlängtad höftledsoperation i måndags. Allt var klart, hon låg redo på operationsbordet när hon plötsligt fick beskedet. Operationen ställdes in.

– Först tänkte jag vägra att gå hem men det förstod jag ju att det inte skulle gå. Jag fick packa ihop och nöja mig med förklaringen att det inte fanns vårdpersonal som kunde ta hand om mig efter ingreppet, berättar hon.

Den orsak som uppges från länssjukhuset och landstinget är brist på sjuksköterskor som kan ta hand om de färdigopererade patienterna.  Tidigare i höst ledde sjuksköterskebristen till att 25 vårdplatser stängdes ner vilket i sin tur ledde till att operationsavdelningen fick lägga in bromsen och disponera om resurserna till operationer som inte kräver eftervård på sjukhuset.

Oklara besked och ovisshet

– Det råder brist på specialistsjuksköterskor på flera håll i landstinget och tyvärr är det ett problem som kommer att kvarstå, säger Margareta Rödén, förvaltningschef.

Många andra patienter som redan fått sin operation inplanerad under hösten har i dagarna fått ett brev med beskedet att ingreppet ställs in på grund av ”platsbrist på vårdavdelningarna”. Något besked om ny operationstid kan inte ges.

När Gulli Jonsson berättade om sin inställda operation i Radio Västernorrland på onsdagen blev hon dock uppringd av sjukhuset och fick en ny tid i mitten på oktober.

Besvikelse och oro

Beskedet om nya operationstider gäller emellertid inte alla. En annan patient berättar för Mittnytt om besvikelsen och ovissheten,  och om risken att den uteblivna operationen leder till en vinter på kryckor.

Hänvisar till ledningen

Operationskoordinatorer på sjukhuset förstår besvikelsen.

– Men vi har bara fått uppdraget att skjuta på planerade operationer. I övrigt kan vi hänvisa till sjukhusledningen.

En möjlighet som erbjuds är operation i annat landsting. Men det är i mån av plats i andra delar av landet och till en ökad kostnad för landstinget Västernorrland.

Gurli Jonsson har själv arbetat som sjuksköterska på länssjukhuset och vet vad det får för konsekvenser när organisationen hackar.

– Då blir läkare och sjuksköterskor sysslolösa. Det är absurt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.