Äldreomsorgen allt sämre

Uppdaterad
Publicerad

Äldrevården i Sverige har blivit sämre dom senaste fyra åren. Det tycker 56 procent av dom tillfrågade i de fyra nordligaste länen. Det är något fler än i övriga Sverige.

Det är Sifo som på Sveriges Televisions uppdrag genomfört undersökningen. Riksmässigt tycker hälften av dem tillfrågade att äldreomsorgen blivit sämre sedan 2010. Och i de fyra nordligaste länen, där 111 personer tillfrågats, är siffran något högre, 56 procent.

Recensionerna av hemtjänsten och äldrevården generellt är heller inte nådiga. Drygt 40 procent tycker att det fungerar dåligt i norra Sverige.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

När det gäller privata företag i vården är 30 procent i de fyra nordligaste länen positiva, medan 53 procent är negativa.

Väldigt många tycker att det borde finnas fler händer i vården. Hela 83 procent i de fyra nordliga länen är missnöjda. Bara sex procent tycker att läget är bra.

Så här gjordes undersökningen:

Undersökningen gjordes av SIFO i januari 2014 med hjälp av en webbpanel baserad på slumpmässigt urval.

Antal tillfrågade: 1004

Svaren representerar ett tvärsnitt av svenska befolkningen över 18 år.

Sett till hela urvalet blir de statistiska felmarginalerna relativt små (maximalt tre procentenheter), men delar man upp de svarande på olika regioner eller åldersgrupper så blir felmarginalerna genast mycket större, och resultatet därmed mer osäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet