Åldring dog efter vårdbrister

Publicerad

En äldre person i 90-årsåldern dog efter att ha vårdades på sjukhuset i Örnsköldsvik för en misstänkt infektion efter en höftfraktur. Nu Lex Maria-anmäls händelsen för misstänkta brister i uppföljningen av sjukhusvistelsen.

Personen som var i 90-års åldern hade före 2013 bott i egen bostad i Örnsköldsviks kommun och varit fullt frisk. Efter en sjukhusvistelse på grund av en höftfraktur flyttade 90-åringen till ett omsorgsboende sommaren 2013. På hösten 2013 föll 90-åringen igen och ådrog sig ytterligare en höftfraktur. Patienten vårdades därefter på sjukhus för en misstänkt infektion efter höftfrakturerna. När 90-åringen sedan kom tillbaka till omsorgsboendet – i slutet av april i år – hade patienten svårt att äta och dricka och fick också andningssvårigheter. I början av maj får 90-åringen en remiss till sjukhuset för de drastiskt försämrade hälsotillståndet. Någon dag senare avlider 90-åringen på sjukhuset.

Nu anmäler Örnsköldsviks kommun, via den medicinskt ansvarige sjuksköterskan, det hela till inspektionen för vård och omsorg för utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.