Gösta Arvedson (FP) är äldst av alla riksdagskandidater.

Äldsta riksdagskandidaten från Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Den äldsta riksdagskandidaten i Sverige kommer från Örnsköldsvik. Det är Gösta Arvedson, 89 år, som kandiderar för Folkpartiet.

Gösta gick med i Folkpartiet redan i början av 50-talet. Då i folkpartiets ungdomsförbund där han så småningom valdes till distriktsordförande. Men familj och arbete fick gå före även om han alltid varit partiet troget genom åren.

Istället fann Gösta sitt kall inom Frälsningsarmén. Efter flera år som kårfanjunkare utsågs han nyligen till hedersfanjunkare. Ett lugnare liv som betyder att politiken kan få en ny chans.

– Jag fick en förfrågan om jag ville ställa upp. Och det ville jag. Men jag sa till att jag inte ville hamna på valbar plats utan att de skulle placera mig långt ner på listan, säger Gösta Arvedson.

Nu ligger han på plats 39 på Folkpartiets västernorrlandslista. Några placeringar högre, på plats 34, ligger den näst äldste riksdagskandidaten, Jöran Lundberg 85 år från Långviksmon utanför Örnsköldsvik. Båda ligger långt över medelåldern enligt valmyndighetens sammanställning. Av riksdagspartierna ligger Kristdemokraterna i topp med en medelålder på nästan 52 år tätt följt av Folkpartiet på nästan 50 år. Yngst medelålder hittar vi bland Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som hamnar på 43 år.

– Jag har inte funderat på att jag skulle kunna vara den äldsta politikern på någon lista. Förresten är jag bara 88 år. Jag fyller 89 nästa månad, skrattar Gösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.