Algerisk kvinna i Övik får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av en 30-årig algerisk kvinna i Örnsköldsvik stoppas.

Detta sedan Migrationsöverdomstolen upphävt ett beslut om utvisning fattat av migrationsdomstolen.

Migrationsverket beviljade den 19 januari 2011 den algeriska kvinnan permanent upphållstillstånd på grund av anknytning till sin dåvarande man. Senare återvände kvinnan till Algeriet och gifte om sig. Migrationsverket beslutade då att återkalla det permanenta upphållstillståndet eftersom det ansåg att kvinnans bosättning hade upphört i Sverige. Men kvinnan,  som återvänt,  överklagade beslutet till Migrationsdomstolen. Som skäl angav hon skyddsskäl, det vill säga att hon riskerade en sådan behandling från den nye makens familj att hon behövde skydd.

Migrationsdomstolen avvisade överklagandet och beslutade att kvinnan skulle utvisas.

Men det upphäver nu alltså Migrationsöverdomstolen eftersom Migrationsdomstolen saknade rättsligt stöd att återkalla ett sådant uppehållstillstånd som nu var aktuellt, fastslår Migrationsöverdomstolen. Det har bland annat att göra med att kvinnan faktiskt hade ett permanent uppehållstillstånd.

Överdomstolen noterar dessutom att det rör sig om en person som anför skyddsskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.