Allt högre krav på arbetssökande

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Arbetsförmedlingen i Västernorrland sin prognos över jobbmöjligheter i länet. Det ser fortsatt mörkt ut i de flesta branscher. Men det finns en ljusning – snart går 50-talisterna i pension.  

Transportbranschen brukar ses som en bra indikator på hur det går på arbetsmarknaden. Sämre ekonomiskt läge ger direkt en stor minskning av antalet transporter och just nu ser det dyster ut i branschen. Detsamma gäller jobb inom den konjunkturkänsliga bygg- och tillverkningsindustrin.

För länets i stort är trenden tydlig – kraven på de arbetssökande höjs och det blir allt svårare för den som inte har utbildning att hitta ett jobb.

– Arbetsgivarna har jättesvårt att hitta rätt kompetens. När det gäller ungdomar så är budskapet att man åtminstone måste ha en gymnasieutbildning, och helst också körkort, om man ska hitta ett jobb, säger Marie-Louise Ek som är chef på arbetsförmedlingen i Sundsvall och Ånge. 

Mer än var femte arbetsgivare säger att de vill anställa men att det saknas sökande med rätt kompetens. Utvecklingen är extra allvarlig eftersom Västernorrland är ett av länen i landet där flest unga saknar gymnasieutbildning. Telefonförsäljare är ett av få yrken med låga krav där det finns gott om jobb i länet, i övrigt är det yrken med krav på högskoleutbilning som gäller.

– Som läget är nu har den som har en utbildning inom teknik och data eller specialistutbildning inom vård och omsorg stor chans att få jobb, säger Marie-Louise Ek på Arbetsförmedlingen.

Den stora ljusningen för den som i dag saknar jobb är att en ordentlig lucka kommer att öpnna sig de kommande åren. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer nära hälften av alla som var anställda i länet år 2010 att ha gått i pension till år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.