Altanen kan vara övertänd på bara några minuter.

Altanen på din villa kan vara en brandfälla

Uppdaterad
Publicerad

Med bara små åtgärder kan man förhindra att en brand på altanen sprider sig till hela huset.

Altanen på din villa är särskilt utsatt för brandfara. Det kanske man inte tänker på men efter ett antal förödande altanbränder i Västernorrland – beslöt sig räddningstjänsten och teknikerna vid Västernorrlandspolisen för att experimentera litet.

Man byggde en enkel altan och placerade ut typiska möbler för en uteveranda. I takhöjd hade man skyddat loftet upp till det som skulle vara fortsättningen på villans vind.

– En brand på en altan belastar ett väldigt känsligt ställe på huset. Det är takfoten. Där ska vi inte ha någon brand för det fortsätter rätt upp på vinden, säger Lars-Göran Nylén vid räddningstjänsten i Sundsvall.

Lars-Göran hade tätat takfoten med brädor mot vinden. Längst in under altantaket. Men bara varannan bräda.

– Vi kom fram till att det tog fem minuter så hade vi en total övertändning av allt som är på altanen. Och experimentet visade att tätningen med vanliga bräder så höll dom elden stången i fem minuter. Och man kan tänka sig att man hinner göra en släckinsats på den tiden.

Räddningstjästens tips är nu att man tätar takfoten ovanför altanen och att man lägger under mjuka dynor och annat som är lättantändligt på altanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.