Elvaåring utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Maria är elva år. Hon går i femteklass i Härnösand, har många vänner och har nyss fått en kattunge, som heter Tussan. I morgon ska hon och hennes mamma utvisas till Armenien – ett land där Anna-Maria aldrig satt sin fot.

Elvaåriga Anna-Maria är född och uppvuxen i Syrien men kom till Sverige för snart två år sedan. När hon kom till Sverige levde hon på en flyktingförläggning tillsammans med hennes mamma och pappa. Allt för att få ett så tryggt liv som möjligt.

Men väl inne på flyktingförläggningen blev både Anna-Maria och hennes mamma misshandlade av pappan – så han tvingades åka tillbaka till Syrien.

Utvisas till Armenien

Sedan dess har den elvaåriga flickan bott tryggt med sin mamma i Sverige. Men nu tvingas de lämna Sverige, de utvisas till Armenien.

– Jag vill inte det. Jag har ju lärt mig allt på svenska nu. Där måste man prata ryska och det kommer att bli svårt, berättar hon på svenska med bara lätt brytning.

”Jag är rädd för pappan”

Det som skrämmer flickan och hennes mamma mest är rädslan för pappan. Men det är inte något som Migrationsverket tar hänsyn till.

– Jag är en mamma, Jag vill det bästa för min dotter. Han slår oss och jag är rädd för honom. Det är inte humant att skicka oss till Armenien, vi har ingen framtid där, säger Nelly, Anna-Marias mamma.

På torsdag går utvisningsplanet. Paradoxalt nog hade Anna-Maria och Nelly haft starkare skäl att få stanna i Sverige om de hade behandlats bättre av Anna-Marias pappa.

En ny lag från 1 juli i år ska sänka utvisningskraven för barn med ”särskilt ömmande omständigheter”.

Men det är inte helt klart när det kan tillämpas.

– Lagändringen innebär att det ska krävas mindre än tidigare för att bevilja uppehållstillstånd men i förarbetet framgår det också att det fortfarande handlar om undantagssituationer, säger Greger Malmström, enhetschef på förvaltningsprocessen i Boden.

Greger Malmström uttalar sig inte i det enskilda fallet men säger om Armeninen att situationen som sådan inte i nuläget innebär att man beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.