Arbetslösa virkar utan garn

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL/ÖSTERSUND Vår granskning av den så kallade jobboch utvecklingsgarantins fas 3 har lett till många reaktioner från tittarna. Men regionala moderatpolitiker försvarar reformen.

I telefonsamtal och mail till SVT beskriver tittare som befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 sin tillvaro. Och det är i de allra flesta fall inga hoppfulla berättelser. Nästan ingen vill medverka i programmet, med rädsla för att deras situation ska bli ännu svårare.

Många berättar att de utför ordinarie arbetsuppgifter på heltid till 65-procentig ersättning. Några av dem utan raster och med en halvtimmes lunch.

En tittare beskriver ett projekt där blommor ska virkas till försäljning – men hittills har man inte fått något garn till jobbet. Trots det finns det tio personer i det fas 3-projektet, där arbetsgivaren alltså får 5000 kronor per person och månad från Arbetsförmedlingen.

Under årets 1 maj-firande lovade både socialdemokraternas nyvalde ordförande Håkan Juholt och vänsterpartiets ledare Lars Ohly att fas 3 ska avvecklas om de får makten efter nästa val.

Men regionala företrädare för moderaterna vill inte backa från reformen.

– Det är i alla fall klart bättre än att människor sitter hemma. Här får de i alla fall någon slags arbetsmarknaden, säger Magnus Sjödin, moderat kommunalråd i Sundsvall.

– Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har ju öppnat upp för en översyn av hus fas 3 fungerat hittills, och det är bra. Då kan det som varit mindre bra förhoppningsvis förbättras. Men vi ska också kommaihåg att det finns goda exempel också, säger moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund från Frösön.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarade också jobb- och utvecklingsgarantin vid sitt besök i Sollefteå för några veckor sedan.

– De tidigare alternativen för långtidsarbetslösa har varit passivitet, ingenting alls. Visst kan det här bli bättre, men vi tror fortfarande att det här är en mycket bättre lösning än de tidigare modellerna. De här människorna behöver komma ut på arbetsmarknaden, träffa andra och knyta kontakter, sa Fredrik Reinfeldt till SVT Mittnytt då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.