”Vi borde ha agerat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

68-årige Berras död i misär har väckt upprörda känslor. Vid Överförmyndarnämnden i Sundsvall är man nu självkritiska. ”Vi borde kanske ha agerat tidigare”

Det säger Överförmyndarnämndens ordförande Elisabeth Unander (S) sedan hon sett Mittnytts reportage om Berra som dog i somras. Efteråt visade det sig att han levt sin sista tid i ett svårt vattenskadat hus som höll på att rasa samman.

Berras öde har väckt upprördhet på sociala medier och många har reagerat efter reportaget. Berra hade god man och Överförmyndarnämnden hade ansvar att hans gode man skötte sitt uppdrag. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet men medger samtidigt att Berras gode man brustit i sin redovisning av uppdraget.

Fallet Berra

– Det är klart att vi också gör fel. Det kanske skulle ha varit uppe i nämnden tidigare, säger Elisabeth Unander.

Huset höll på att rasa

Det var igår kunde SVT Mittnytt berätta om 68-årige Berra som trots att han hade en god man,  som skulle se till att han levde ett drägligt liv dog utfattig i ren misär. Det mest påtagliga var en pågående vattenläcka som underminerat hela huset.

– Det kanske inte var hennes uppdrag att laga vattenskadan, men att se till att det blev ordnat, menar Unander.

Mittnytt: Hon skulle helt enkelt ha ringt en rörmokare?

– Ja, om det var det som behövdes

Gode mannen har kallats in

Hans anhöriga har polisanmält gode mannen och JO-anmält kommunen för att de inte haft tillräcklig tillsyn över hur den gode mannen skötte sitt uppdrag. Överförmyndarnämnden i Sundsvall medger nu att man brustit.

Elisabeth Unander tillträdde som ordförande efter Berras död, och hon konstaterar nu att nämnden börjat utreda hur gode mannen utfört sitt uppdrag. Nu har hon kallats till ett möte.

– Det kommer att ske en dialog med henne om vad som hänt och varför det ser ut som det gör. Det har inte skett ännu men kommer att ske i dag onsdag, säger hon till Mittnytt.

Brister i redovisning

De anhöriga, som gått igenom Berras kontoutdrag, menar att drygt 180 000 kronor saknar redovisning och att gode mannen fört över pengar till sitt eget konto. Elisabeth Unander konstaterar att någon sammanblandning mellan klienternas och gode männens ekonomi inte får ske.

Gode män ska redovisa sina klienters ekonomi varje år. Berras gode man hade uppdraget i nästan tre år, och till Mittnytt säger gode mannen att hennes redovisningar godkänts. Men enligt handläggaren på Överförmyndarkontoret stämmer inte det. Istället är det så att ingen av redovisningarna har godkänts. Det borde ha uppfattats som en varningssignal medger Elisabeth Unander.

Nämnden startar utredning

De anhöriga har polisanmält gode mannen och Överförmyndarkontoret utreder nu ärendet.

Uppmärksamheten kring Berras öde får nu även konsekvenser för andra. Berras gode man har idag uppdrag åt en annan klient som nämnden också kommer att granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet