”Kan tvingas sälja sina kroppar”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har ensamkommande flyktingbarn försvunnit spårlöst från boenden i regionen. Minst 40 barn saknas – och myndigheterna vet inte var de finns.

Mittnytts kartläggning visar att det sedan 2007 har försvunnit minst 40 barn från familjehem och HVB-boendet runt om i Västernorrland och Jämtlands län. Enligt socialtjänsten rör det sig främst om barn som fått avslag på sin asylansökan och hotas av utvisning. Nemat Tavassolli kom till Örnsköldsvik som ensamkommande flyktingbarn för fem år sen, under hans tid på HVB-hemmet Prisma såg han barn försvinna spårlöst.

–Det var många som fick avslag både en och två gånger. Två av dem boende fick tre avslag och kunde inte göra något annat för att stanna. De två killarna – en från Vitryssland och en från Kurdistan-  försvann. Vi har ingen aning om vad som hände med dem, om de hade släkt och vänner eller om de sover på gator eller tågstationer, säger Nemat.

Försvinner för gott

Enligt statistik från Migrationsverket var det i Sverige 374 barn som avvek från sina boenden förra året – bara 58 av dem blev återfunna. Även i vår region är det få som återfinns. Barnen som går under jorden är rädda för att ge sig tillkänna, SVT Västerbotten har träffat ”Amir” som hade ett rakblad under sitt mobiltelefonskal för att kunna ta sitt liv istället för att bli utvisad till Afghanistan.

Svävar i fara

Migrationsverket menar att flera av barnen löper risk att bli en del av människohandeln då de går under jorden. De riskerar även att utnyttjas inom sexhandel och narkotikarelaterad brottslighet.

– Dels handlar det om barn som är inte mogna, ofta kan de inte språket. De kan kanske inte försörja sig eller skaffa mat för dagen. De kan bli tvungna att sälja sina kroppar och bli inlurade i vad som helst, säger Kenneth Andersson, migrationsverkets regionala expert på ensamkommande flyktingbarn.

Sundsvall saknar statistik

Enligt socialtjänstlagen är det kommunens ansvar att ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen. Och det är kommunerna som polisanmäler när en ungdom avviker från ett HVB-hem. Men Sundsvall som enligt statistik från 2014 tar emot flest ensamkommande flyktingbarn har ingen aning om hur många barn som försvinner.

–Vi har potential att förbättra oss. Det här med ensamkommande flyktingar i relativt nytt för oss i Sundsvalls kommun, så självklart lär vi oss varje dag. En sån lärdom kan vara att vi börjar föra statistik, säger Jonas Väst (S) vice ordförande i Sundsvalls socialnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.