Åtal mot lastbilschauffören

Uppdaterad
Publicerad

Idag väckte åklagaren Marie Reutne åtal mot den makedonska lastbilschaufför som stoppades söder om Sundsvall med ett falskt körkort.

Det var i början av oktober som föraren stoppades på E4 vid Armsjön. Den makedonska föraren visade då upp ett falskt bulgariskt körkort. Mannen åtalas för brukande av falsk urkund olovlig körning.

Vi har tidigare berättat om att systemet med falska körkort misstänks vara satt i system i syfte att pressa priserna i åkeribranschen. Det finns utländska förare i åkeriföretag som visat sig ha en timlön på under 13 kronor. Det rörde sig om en estnisk åkare som betalade från 12,95 till 33 kronor för de mest välbetalda chaufförerna.

Åkerifusket

Den makedonske föraren som stoppades vid en poliskontroll i Armsjön visade upp ett bulgariskt körkort och lät polisen tro att han var medborgare i EU-landet Bulgarien och därmed kunde arbeta fritt i Sverige. Det gäller dock inte makedonier som behöver arbetstillstånd för att köra lastbil i Sverige.

Körkorten går att köpa på nätet för 80 euro – det vill säga för under 800 kronor.

Enligt uppgifter till SVT Mittnytt från Västra Götalandspolisen, som har nationellt ansvar kring tunga transporter,  har ett hundratal falska körkort tagits i beslag i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åkerifusket

Mer i ämnet