Åtalas för att ha använt mobilen

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna åtalas för att ha använt mobilens GPS medan hon körde bil i Birsta, något som är förbjudet sedan den första december.

Från den första december får bilister inte längre skicka sms, kolla sociala medier eller söka färdvägar på sin mobiltelefon medan de kör.

Nu prövas den nya lagen i Sundsvalls tingsrätt. En ung kvinna står åtalad för att ha använt mobilens navigationssystem medan hon körde på E4 vid Birsta den 16 december.

I åtalet står det att hennes användning av mobiltelefonen ”inverkat menligt på framförandet av fordonet”. En viktig mening eftersom det enligt den nya trafikförordningsparagrafen fortfarande är tillåtet att använda mobilen om det inte påverkar körförmågan.

Vad menas med att det inverkat menligt på framförandet av fordonet?

– Det blir en bedömning i det enskilda fallet, lite som vårdslöshet i trafik. Man måste avgöra från fall till fall vad som är menligt, säger assistentåklagare Lisa Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.