Det var viss uppståndelse i samband med hunden Arthurs läkarundersökning i dag på Bagarmossens djursjukhus. Nu lägger han 120 dagar av karantän – och det hårda livet i Ecuador – bakom sig. Foto: SVT

Äventyrshunden Arthur friskförklarad efter karantän

Uppdaterad
Publicerad

Hittehunden Arthur vägrade vika från det svenska multisportlandslagets sida trots hård terräng under tävlingen i Ecuador.

Efteråt fick Arthur följa med till Sverige – och i dag kom han äntligen ur karantänen.

Första dagen i frihet inleddes med ett tandläkarbesök.

Det första Arthur fick göra som fri hund var att kolla tänderna och genomgå en mindre operation.

– Hans allmäntillstånd är bra, han var pigg när han kom hit och han har återhämtat sig jättebra efter operationen, säger Boel Sandros, veterinär på Bagarmossens djursjukhus.

Gatuhunden Arthur

Arthurs husse Mikael Lindnord är lyrisk över att få hem familjens nya bästis:

–Det känns fantastiskt, säger Mikael Lindnord som självklart var med under veterinärbesöket.

Mikael Lindnords dotter Philippa, 2, är minst lika exalterad över att Artur nu kommer hem.

– Hon säger vov vov när vi pratar om honom, säger Mikael Lindnord.

Totalt hängiven

Arthur blev en riktig kändis i november förra året sedan hans hängivenhet till det svenska landslaget i multisport blev känd. Efter en köttbulle från en ur laget var det kört. Arthur vägrade lämna laget, som det inte gick något vidare för i tävlingen. Men hela laget föll för gatukorsningen.

Tuff hund

– Det var så otroligt mycket lera, genom djungeln. Men han bara gick med oss. En vanlig hund brukar bli ganska trött vid ett vanligt träningspass. Arthur blev ju också trött så klart, men han kämpade på, sade en av Arthurs hussar Staffan Björklund i samband med att laget – och Arthur – landade på Arlanda i november förra året.

Sedan dess har Arthur suttit i karantän.

– Arthur är sju år gammal. Han har levt på gatan hela livet, blivit sparkad och slagen, utan mat och kärlek. Så han kommer klara sig alldeles utmärkt här, berättade Mikael Lindnord tidigare för SVT Nyheter.

Nu är det alltså dags för Arthur att leva ett betydligt mer stillsamt liv i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet