Harald Haraldsson, slakteriets ägare

Avföring på köttet

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket anser att slakteriet är en hälsofara och nu stängs det definitivt. Prover har visat att köttet varit smutsigt. Ibland av avföring.

Striden om viltslakteriet i Erikslund är en följetong. Slakteriet har granskats och kritiserats under fyra år och nu tar Livsmedelsverket till den drastiska åtgärden att dra in tillståndet. I praktiken innebär det stängning med omedelbar verkan.

– Det handlar om att skydda konsumenter eftersom ägaren inte kunnat visa att produkterna är säkra. Då är det viktigt att se till att de inte når marknaden, säger Martin Lindblom vid Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

– Det allvarligaste är att det kommer ut kontaminerade produkter på marknaden som riskerar att göra folk sjuka. Vi har sett att det finns risker för ehec och salmonella.

Tänker överklaga

Harald Haraldsson äger viltslakteriet i Erikslund strax utanför Ånge. Han säger att det är en konkurrent som velat sätta dit honom för att få bort en konkurrent. Samtidigt menar han att Livsmedelsverkets krav är hårda och han inte tänker ge. Han säger att han tänker överklaga beslutet eller sälja verksamheten.

– Jag vet att det finns jägare som skulle vara intresserade att köpa andelar och då kan vi fortsätta som tidigare säger Haraldsson.

Som mest har viltslakteriet slaktat 800 djur per år. I fjol var siffran 300.

Kött har försvunnit

Livsmedelsverket är också orolig för kött som försvunnit. Obesiktat kött misstänks ha sålts och det rör sig om flera älgkroppar.

– Vi vet om ett antal slaktkroppar som slakteriet inte kunnat redovisa var de tagit vägen, säger Martin Lindblom.

Livsmedelsverket har i omgångar gett slakteriet direktiv att rätta till brister. Slakthallen har inte varit tillräckligt tät för att hålla skadedjur ute. Slaktknivar har inte steriliserats och arbetshandskar har varit förorenade. Ibland har bristerna rättats till för att återkomma efter en tid.

Viltslakteriet i Ånge är specialiserat på i första hand älg. Ägaren har uppgett att flera av bristerna uppstått när han försökt hjälpa kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.