Barnet hade omhändertagits tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Den ettåriga flicka som hittades övergiven vid en husransakan i Sundsvall förra veckan var sedan tidigare känd av socialtjänsten. Redan i oktober förra året beslutade socialnämnden att barnet skulle tvångsomhändertas. Ett beslut som senare hävdes.

Det var polisen som förra veckan fann barnet när de på jakt efter stöldgods gjorde en husransakan i en lägenhet. Barnet hittades nedkissad och övergiven i den nedsläckta lägenhet. Den gripna mamman hade inte berättat för polisen att hon hade lämnat sin ettåriga dotter ensam hemma.

Omhändertogs förra året

Socialtjänsten i Sundsvall polisanmälde tidigare i veckan föräldrarna för vanvård. Men småbarnsfamiljen har redan tidigare varit i kontakt med de sociala myndigheterna.

Den övergivna ettåringen

Föräldrarna är sedan tidigare fråntagen vårdnaden om barnets tvååriga storasyskon och ettåringen var under hösten och vintern omhändertagen enligt lagen om vård av unga.

Familjen, som hade stora hyresskulder och saknade bostad, hade fått plats på ett av kommunens boenden. Där uppmärksammade personalen att föräldrarna inte kunde ta hand om bebisen. Föräldrarna kom inte till möten på barnavårdscentralen och mödrarvårdcentralen och mamman hade hälsoproblem.

Inte heller pappan, som är dömd för flera mindre brott, bedömdes lämplig att ta hand om bebisen.

Återfick vårdnaden

Förvaltningsrätten delade socialnämndens beslut om att placera barnet i ett fosterhem, men mamman överklagade beslutet till kammarrätten. Innan rätten hann behandla målet beslutade socialnämnden dock att mamman skulle återfå vårdnaden om barnet. Trots att föräldrarna bara några månader tidigare hade bedömts som olämpliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet