Foto: TT Nyhetsbyrån

Beslut om Petersvik står fast

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut om att låta Sundsvalls kommun riva ett flertal anrika byggnader i Petersvik står fast, det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen.

Enligt expropriationslagen får tvångsflytt ske om det ger en kommun möjlighet att förfoga över mark eller annat utrymme som med hänsyn till framtiden krävs för kommunens utveckling. Enligt kommunen har området vid Petersvik stor strategisk betydelse för utvecklingen av näringslivet i området.

Står fast

Och nu slås det fast att Petersvik får göra rum för en kombiterminal. Det handlar bland annat om flera så kallade träpatronvillor från 1800-talet som ska bort. Högsta förvaltningsdomstolen säger bland annat att det vid regeringens beslutsfattande inte ska ha förekommit något felbedömande av fakta eller annat fel som kan ha påverkat utgången i ärendet. Beslutet ska därför stå fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet