ARKVIBILD. Bibliotekspersonalen på Gävle högskola gjorde ett ovanligt fynd tidigare i dag. Foto: TT

Arbetsbiblioteket prisas

Uppdaterad
Publicerad

Att springa till biblioteket efter jobbet är ett gissel i läsglädjens maskineri, men det ska arbetsplatsbiblioteket i aluminiumfabriken råda bot på.

Läsningen i Sverige följer klassmönstren, det vill säga, när klassklyftorna ökar, ökar också skillnaderna i läsande,  det anser fackförbundet IF Metall. Ett led i att överbrygga klyftan är arbetsplatsbiblioteken. Lokalerna på Kubal är öppna dygnet runt för alla anställda och lånefrekvensen är hög.

Årets arbetsplatsbibliotek

ABF och LO-förbunden har utsett arbetsplatsbiblioteket på Kubal, aluminiumsmältverket i Sundsvall, till årets arbetsplatsbibliotek.

”2015 års arbetsplatsbibliotek erbjuder en mångfald av litteratur på en fabrik där många språk möts.  Fackklubben har skapat ett bibliotek med stort utbud, god tillgänglighet och smart marknadsföring. Det har ökat både läslusten och det faktiska läsandet på fabriken – vilket främjar demokratin på arbetsplatsen och personalens möjlighet att påverka.”  råder motiveringen.

Priset består av 10 000 kronor och ett författarebesök. Arbetsplatsbiblioteket på Kubal drivs av den lokala IF Metallklubben och Hans-Göran Uhlin var den som fick ta emot beskedet.

– Jag hoppade jämfota. Jag blev jätteglad, det var en stor överraskning, säger han.

Fick stöd

Ett bibliotek har funnits länge på arbetsplatsen, men det var först 2010 som förändringen till årets arbetsplatsbibliotek tog fart.

De senaste åren har såväl lokala fackklubben som Kubal sponsrat ytterligare bokinköp. Största problemet just nu är att man håller på att växa ur lokalerna.

– Vi är ganska trångbebodda, så vi ska höra med företaget om att slå ut en vägg, säger Hans-Göran Uhlin.

Än så länge är ingen författare bokad. Ett stort önskemål är Leif GW Persson, men om det är möjligt återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.