Tvingade anställda visa bh-storlek – döms

Uppdaterad
Publicerad

Expediterna skulle skylta med sin BH-storlek på tröjan. Nu får arbetsgivaren, butikskedjan Change, böta 50 000 kronor.

Kravet att de anställda skulle skylta med sin BH-storlek ogillades både av en anställd och facket. Och Arbetsdomstolen går på samma linje.

Butikskedjan Change stämdes av fackförbundet Handels för drygt ett år sedan och på onsdagen kom domen i Arbetsdomstolen.

Vid stämningen krävde Handels sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd. 200 000 för brott mot diskrimineringslagen och ytterligare 100 000 kronor för kollektivavtalsbrott.

”Frivilligt åtagande”

Kvinnan, som arbetade som expedit på Change i Sundvall, upplevde ett tvång att bära sin BH-storlek på sin namnskylt på arbetstid. Men Changes ledning har hela tiden tillbakavisat detta och menar att det varit ett frivilligt åtagande.

50 000 kronor

På onsdagen avkunnade Arbetsdomstolen domen, som blev 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till den utsatta kvinnan. Företaget ska tillsammans med Svensk Handel stå för alla rättegångskostnader, 375 824 kronor.

”Stor seger”

Kvinnan säger till SVT Mittnytt att hon är nöjd med den ersättning hon fått men att det viktiga var att det blev en fällande dom.

– Domen är glädjande och innebär en stor seger för anställdas integritet,  säger Jaana Pålsson, försteombudsman på Handels avdelning i Sundsvall, som har drivit ärendet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.