Brist på speciallärare ett stort problem

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på speciallärare för vissa elever med behov av särskilt stöd, är utbredd i hela landet. Inte minst påtaglig är den i Sundsvalls kommun. Nu har föräldrar från Stige skola hört av sig.

I fredags berättade Mittnytt om en rektor i kommunen som begärt att få lämna sin post, eftersom skolan i fråga inte uppfyller skollagen vad gäller särskilt stöd. Nu har föräldrar till barn på Stige skola i Indal hört av sig för att påtala liknande problem.

Sedan skolstarten i höstas har Stige skola helt och hållet saknat speciallärare.

Patrik Jonsson är skolrådsordförande på Stige skola. Han menar att Stige skola har stora resursproblem och att flera barn som är i behov av särskilt stöd inte får det. Han förklarar också att detta i slutänden påverkar hela klassen då klasslärarna måste rikta extra mycket uppmärksamhet och tid åt de elever som behöver särkild hjälp.

Skolrådet har framfört sitt missnöje men inte fått någon dirkekt respons.

– Brist på pengar och brist på resurser, säger man. Skolområdeschefen hävdar att han inte har något budgetansvar och rektorn tycker att det vore bra med en specialpedagog, men säger att det inte finns pengar till det, säger Patrik Jonsson.

Inte heller rektorn finner sitautionen som tillfredställande.

– Jag har en budget som jag måste följa och tilldelningen är som den är. Det finns en elevpeng här i Sundsvalls kommun och den är lika för alla skolor, säger Kjell Vestin, rektor på Stige skola.

Mittnytt: Är den tillräcklig för Stige skola?

– Den är nog inte tillräcklig på någon enhet. Inte på Stige skola heller, säger Kell Vestin.

Patrik Jonsson berättar att han har blivit tvungen att stötta många uppgivna, berörda föräldrar.

– Några ringer och gråter och säger att det är bedrövligt att deras barn har det som de har det, och de har påtalat det här för flera instanser men känner att de inte får något gehör, säger han.

Mittnytt: Vad känner du när du hör det?

– Ja, man blir ju ledsen, för det är faktiskt ingen som har ringt till mig och gråtit. Kanske vore det lämpligare att de ringde till mig och pratade. Patrik är jätteduktig men han kan ju inte göra något åt situationen på skolan, säger Kjell Vestin.

– I förlängningen tolkar jag det som att man får påverka politikerna och det har vi försökt att göra också. Jag har skrivit ett brev till barn- och utbildningsnämnden, säger Patrik Jonsson.

Mittnytt: Hur har det bemötts?

– Jag har bara fått en kommentar från dess ordförande, Annelie Luthman, som tackar för synpunkter. Men inget mer och det skickades i går så det är väl för tidigt att förvänta sig någon reaktion av det ännu, säger Patrik Jonsson.

På onsdag tar fullmäktige i Sundsvall sitt slutgiltiga beslut om skolpengen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.