Bristande kvalitet på Miunutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Universitetskanslersämbetet har granskat utbildningarna inom pedagogik på svenska universitet. En tredjedel av dem får omdömet ”bristande kvalitet”. En av utbildningarna med brister är kandidatprogrammet i pedagogik vid Mittuniversitetet.

Studenter vid utbildningen bedöms ha bristande förmåga att ”söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer.” Inom övriga granskade områden bedöms dock studenterna i hög grad uppfylla målen. Universitetets masterprogram får till skillnad från kandidatutbildningen ett gott omdöme i tillsynsmyndighetens granskning.  

Totalt är det 19 av 57 granskade utbildningar i landet som får omdömet bristande kvalitet. Fem av de granskade utbildningarna bedöms hålla mycket hög kvalitet och tilldelas en extra kvalitetspeng av regeringen. Ingen av dessa finns dock vid Mittuniversitetet.

Universitetskanslersämbetet betyg innebär att universitet har ett år på sig att rätta till bristerna, annars riskerar de att förlora examenstillståndet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.