Foto: SVT

Brister i krishanteringen

Uppdaterad
Publicerad

Stormar och översvämningar ställer stora krav på kommunerna, men kommunernas kris- och beredskapsarbete präglas av otydliga mål och små resurser. Det visar en ny avhandling från Mittuniversitetet. 

Samhällsskydd och beredskap har sen 1990-talet förändrats till att bli en kommunal angelägenhet.

Problemet är att kommunernas säkerhetssamordare har svårt att skapa legitimitet för sina krav. Kommunledningarna tycks vilja lägga frågan på de enskilda verksamheterna och själva agera kontrollorgan. Men enligt forskarna finns det inte alltid kunskap längre ner i kommunernas organisationer.

– Frågorna styrs uppifrån men tycks stanna någonstans på vägen innan de når enskilda individer. Det gör att kommunens system för säkerhet karaktäriseras av ett ointresse och en kompetensbrist på nivån där uppgifter faktiskt förväntas utföras, säger Jörgen Sparf, doktorand.

Kommunerna tvingas därför förlita sig på tilltro och improvisation istället för tydlig organisation, menar forskarna i Östersund.

Avhandlingen Tillit i samhällets säkerhetsorganisation, försvaras vid Mittuniversitetet 19 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.