Berivan väntar oroligt på besked om vad som hänt hennes släkting Foto: SVT Mittnytt

Terrorister kidnappade hennes kusin

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i höstas var hon med och ordnade en gala i Sundsvall till stöd för den utsatta kurdiska staden Kobane – hårt pressat av offensiven från terrorstämplade organisationen IS. Nu har Berivan Mohammed i Sundsvall drabbats personligen av det blodiga kriget i området – häromdagen tillfångatogs hennes kusin av soldater från IS.

”Det här förbannande kriget vill aldrig ta slut!”, skriver Berivan på sin Facebooksida.  Hennes kusin, Massoud Aqeel, arbetade som fotograf för den kurdiska TV-stationen Rudaw när han togs till fånga av IS-soldater. Han befann sig i området tillsammans med reportern Farhad Hamo som också togs till fånga.

Väntar oroligt

Bervian Mohammed,  kommunpolitiker för folkpartiet i Sundsvall, går nu hemma och väntar oroligt på besked om vad som hänt hennes släkting.

”Mina tankar är hos min stackars faster och hennes familj”, skriver hon vidare på Facebook.

SVT Mittnytt träffar henne på Kulturmagasinet i Sundsvall på söndagen. Hon berättar att kusinen försvann i samband med ett uppdrag i norra, kurdiska Syrien i början av förra veckan. Bekräftelsen att han kidnappats kom strax efteråt i ett meddelande på twitter från exttremistgruppen IS.

– Vi har försökt få besked vad vi kan göra men det har inte krävts pengar eller lösensumma. Jag tror att IS helt enkelt vill sprida skräck, säger hon.

15 journalister mördade

Hittills i år har 15 journalister mördats i Syrien.  Ett 20-tal hålls som gisslan.

– Informationen från det krigsdrabbade området har påverkats av detta. Det är oerhört farligt att verka som journalist i konfliktområdet och det har lett till att tystnaden breder ut sig. Det är oerhört allvarligt, säger Berivan Mohammed.

Trycket på den kurdiska staden Kobane har varit hårt sedan i Islamska statens offensiv i somras.  Sedan dess räknas flyktingströmmarna i hundratusental.  Kobane, eller i Ayn al-Arab på arabiska, ligger i norra Syrien, precis vid gränsen till Turkiet.

Rapporterna som kommit från staden har berättat om en blodig belägring där gerillarörelsen IS utmärkt sig för sin brutalitet och för övergrepp mot befolkningen.  Flera journalister har halshuggits.

Reportrar utan gränser

Tillsammans med några andra privatpersoner anordnade Berivan Mohammed en gala i Sundsvall i november till stöd för befolkningen i Kobane.

Pengarna skulle oavkortat gå till Kurdiska Läkarssällskapet i Sverige, en organisation som haft flera läkare på plats i området.

Enligt citerade uppgifter från franska avdelningen för organisationen Reportrar utan gränser har 27 journlister rapporterats saknade i Syrien bara i år.  

Vidarelänkar

| TV-stationen Rudaws rapporter från Kobane:

| Uppgifter från  Doha center for media freedom om kidnappningen av de två kurdiska TV-medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.