Byavakter för ökad trygghet

Publicerad

Sollefteå och Kramfors hamnar i botten när det gäller trygghet och säkerhet. I Boteå har man vänt den negativa trenden genom byavakter och nu jobbar Sollefteåpolisen för att fler byar ska ta efter.

I Boteå mellan Sollefteå och Kramfors drog man igång byavakt för två år sedan efter att bygden drabbat av en serie stölder och inbrott.

– Jag blev drabbad av inbrott i bilen, pojken blev bestulen på pengar i huset och mågen blev av med en ganska ny bil, berättar Lars Blomén, som är ordförande i föreningen.

Gett avtryck

Verksamheten har gett avtryck – både i brottsstatistiken och i polisiär närvaro.

– De chaufförer som ser något mystiskt på byn kontaktar Länskommunikationscentralen – och polisen har kommit ganska fort. Innan vi startade det här, hade de inte tid att komma hit, säger Lars Blomén, som har täta kontakter med Sollefteåpolisen.

Verksamheten lovordas av både polis och de bybor vi pratat med. Bygden har 300 hushåll och ungefär 100 är medlemmar i föreningen. Gun Åslund är en av dem.

Hjälpa varandra

– När inte resurserna räcker till eller att man känner sig otrygg, så är det väl bättre att man kan gå in och hjälpa varandra på det här sättet. Det är inte det att man ska ta över en polis jobb – men vi måste ju göra någonting. Jag tänker framför allt på de äldre, det kan inte vara roligt på natten om man känner sig otrygg.

Polisen satsar nu hårt på samarbeten med allmänheten i form av byavakter och grannsamverkan – i veckan besökte man Ramsele.

– Vi är i begynnelsestadiet att starta någon form av byavakt i Näsåker, Junsele och Ramsele. Vad vi än får till är bättre än som det ser ut nu, säger Kenneth Bergström, polisinspektör i Sollefteå.

Fått signaler

Sollefteåpolisen har fått signaler från boende i Ramsele att man inte tycker det är någon idé att larma polis eftersom väntan är så lång – en utveckling polisen ser som oroande.

– Vet man att det tar en timme för polisen att komma på plats, så kan det vara så att man inte ringer. Men vi vill ju att man ska ringa så fort något händer, säger Kenneth Bergström.

Polisens jobb?

Men ska det behövas byavakter för att minska brottsligheten och öka tryggheten – är inte det polisens jobb?

– Vi har de resurser vi har. När jag började i Sollefteå på 70-talet var vi 55 poliser – i dag är vi mellan 30 och 35. Då hade vi fyra poliser i Junsele och fyra i Ramsele, så det är ju stor skillnad nu, konstaterar Kenneth Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.