Campus på turné

Publicerad

Campus Örnsköldsvik och Lärcentrum åker under hösten ut på Örnsköldsviks landsbygd för att locka fler vuxna till vidareutbildning.

Det blir allt enklare att utbilda sig. Fler högskolor, universitet och yrkeshögskolor erbjuder distansutbildningar för dem som vill stanna kvar på sin hemort men samtidigt vill vidareutbilda sig. Nu vill Campus Örnsköldsvik att fler får upp ögonen för de många alternativ till vidareutbildning som finns. Under några höstveckor kommer tolv orter på Örnsköldsviks landsbygd få besök av studiemäklarna som de kallar sig.

– Det är nog inte så många som vet om att man kan sitta hemma och studera på distans. Därför är vi ute och informerar om vilka utbildningsmöjligheter det finns, säger Sarita Nath som ansvarar för marknad och kommunikation på Campus Örnsköldsvik.

Maritha Sjöberg i Gideå vill att hennes söner ska utbilda sig och passade på att ställa frågor.

– Jag vill veta vad det finns för möjligheter till utbildning för ungdomar som inte vill flytta. Just nu tänker inte mina söner på utbildning. Det är mest jag som funderar men jag vill gärna att de utbildar sig. Jag tycker att det är viktigt, säger Maritha Sjöberg.

Lärcentrum som är en del av Campus Örnsköldsvik går att beskriva som ett slags studiemäklare och ska hjälpa intresserade att hitta utbildningar som passar varje individ. Där finns dessutom möjligheten att skriva tentor och tillgång till studierum med universitetsbibliotek.

– Vår förhoppning med den här turnén är att så många som möjligt ska känna till Lärcentrum och Campus i Örnsköldsvik och vilken hjälp och stöd som finns, säger Sarita Nath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.