Dags för Årets julklapp

Publicerad

Nästan exakt en månad kvar till julafton. Då är det dags att presentera vad som ska bli årets julklapp.

Hetaste tipset just nu – en kastrull för långkok.

Tidigt på tisdag morgon kommer beskedet. För 27:e året i följd presenterar utredningsföretaget HUI Research vad man bedömer blir årets julklapp. Bland tidigare vinnnare som wokpannan (1991), CD-spelaren (1991) och spikmattan (2009) läggs nu ytterligare en pryl som är tänkt att dominera årets julhandel.

-Man kan se det som en omvärldsbevakning och en observation. Vi tittar mycket på konsumentbeteende och bakomliggande trender. Vi brukar säga att det handlar mer om en observation än en rekommendation, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

För branschvinnaren ger utnämningen gratis pr och kan få stor betydelse men vem blir vinnare då?

Lena Larsson, vill absolut inte avslöja något men Unibet är ett av flera spelbolag som erbjuder odds på vinnare. Lågoddsaren just nu är en slow cooker till två gånger pengarna, det vill säga en kastrull för att göra långkok. Därefter följer kaffekapselmaskinen (3,50) och videostreamingtjänst (4 gånger insatsen). För den mera vågade finns husdjur (75 gånger pengarna) eller Rot/rut-tjänst (50 gånger).

Ett troligt tips är annars att det är någon form av teknisk pryl som GPS-smottagare, platt-tv eller liknande. Sex av de tio senaste vinnarna har nämligen varit inom den branschen.

Tobias Österberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.