Datorspelande bra för läsandet

Publicerad

Det är stor skillnad på ungdomars läsförståelse för digitala medier och traditionella böcker. Det visar en avhandling i pedagogik från Mittuniversitetet.

Studien som har analyserat data ur PISA-undersökningen visar att ungdomar har svårare att ta till sig och tolka digitala texter med hyperlänkar och scrollande.

Mittuniversitetsdoktoranden fann också att pojkar har en större digital läsförståelse än flickor och att detta kan vara kopplat till datorspelande.

– Könsskillnaden kunde förklaras av den mertid som pojkarna använde till datorspelande. En möjlig tolkning är att förmågor som pojkarna övat genom att spela datorspel behövs för digital läsning. Det kan vara en visuell-spatial förmåga som behövs för att navigera bland sidor med hyperlänkar. Det kan också handla om att förmågan att tolka bilder och symboler förbättras av datorspelande, säger Maria Rasmusson, doktorand i pedagogik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.