Dövstum bluffmakare anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Dom utger sig för att vara döva och stumma. Dom säger sig samla in pengar till Sveriges Dövas Riksförbund. Nu har polisen gripit en 20-åring misstänkt för bedrägeri. Han sitter anhållen i Östersund.

Via kroppsspråk försöker en grupp människor göra gällande att dom varken kan prata eller höra. Dom pekar intensivt på öron och mun. Därefter lämnas en lista fram där det står att dom samlar in pengar till en internationell organisation för döva. Flera av dom har setts på gatorna i Sundsvall och Östersund.

Just nu sitter en man i 20-årsåldern anhållen i Östersund, misstänkt för bedrägeri. Han har erkänt att han inte är döv och uppger att han kommer från Rumäninen.

Mittnytt försökte kommunicera med en man och en kvinna som gick runt med den här typen av lappar. Vi möttes av en aggresiv reaktion varefter personerna i fråga flydde fältet.

Därefter skickades en annan representant för sällskapet fram. Han lät oss på ett aggresivt sätt  förstå att det inte var tillåtet att filma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.