Dyrt med vårdskador

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som blir sjuka i sjukvården är ett stort och dyrt problem för landstingen. Men värst för patienten.

Vissa sjukhus har mer skador än andra, visar en granskning som SVT gjort. Men svensk vård är ändå säker, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistsjukvården i Västernorrland.

En Sollefteåkvinna tvingades amputera benet på grund av infektion i en bruten tå. En 17-årig kille får nekades läkarbesök trots ett infekterat operationssår. Båda är exempel på allvarliga vårdskador som enligt siffror från Sveriges Kommuner och lnadsting SKL, drabbar var mer än var 10e patient.

Infektioner i Sundsvall

Vårdskador kostar svenska sjukvården miljarder varje år. För att kartlägga dem mäter sjukvården, under SKLs ledning, förekomsten av olika vårdskador som till exempel infektioner.

I Västernorrland har Länssjukhuset i Sundsvall störst andel fall av patienter med infektioner de fått i samband med sjukvård. Här har Örnsköldsvik och Sollefteå betydligt bättre resultat de är inte bara bäst i länet utan också i landet.  

Däremot innehar Sollefteå den föga smickrande första platsen bland sveriges mellanstora sjukhus, när det gäller förekomsten av trycksår.

– Det är aldrig kul att vara sämst i klassen, även om man ska komma ihåg att på ett litet sjukhus kan det räcka med några få patienter för att man ska hamna i topp eller botten, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistsjukvården landstinget Västernorrland.

Borde ha fått komma direkt

Tillbaka till exemplet med 17-åringen, som sökte hjälp för sitt infekterade operationssår. Han upplystes om att han måste vänta flera dagar på att får träffa läkare eftersom det inte fanns någon i Sollefteå. När läkare tillsist fick se hans infektionssår var måste foten opereras akut.

Den missen gjorde förlängde läkningstiden och innebar ett onödigt lidande för 17-åringen, konstaterar man i anmälan som ledde till att landstinget kritiserades.

– Det är väldigt olyckligt, jag tycker att om man är nyopererad och hör av sig så ska man tas emot. Han borde ha fått komma direkt, konstaterar Margareta Berglund Rödén.

Efter kritiken har sjukhuset gått igenom sina rutiner och Margareta Berglund Rödén hoppas att händelsen inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.