Foto: TT

E-cigaretter beslagtagna

Uppdaterad
Publicerad

Två butiksägare i Sundsvall misstänks för brott mot läkemedelslagen sedan de haft e-cigaretter och nikotinvätska till försäljning i sina kiosker.

Polisen har beslagtagit e-cigaretter och nikotinvätska på två butiker i Sundsvall. Det krävs tillstånd enligt läkemedelslagen för att sälja elektroniska cigaretter med nikotin. Än så länge har inget sådant tillstånd utfärdats i Sverige. Folkhälsoinstitutet har tidigare varnat för att e-cigaretterna kan vara hälsofarliga. E-cigaretter består av ett munstycke, en förångare, rökvätska och ett batteri. Enligt Läkemedelsverket är e-cigaretter och påfyllandsvätskor idag vanliga på den svenska marknaden.

Finns inga direktiv

E-cigaretter innehåller inte tobak och kan därför inte regleras av tobakslagsstiftningen. Enligt läkemedelsverket har försäljningen ökat explosionsartat inom EU de senaste åren. Än så länge finns det ingen övergripande EU-lagstiftning eller några restriktioner som omfattar e-cigaretter. EU-kommisionen arbetar nu för att det ska komma ett nytt tobaksproduktdirektiv där även e-cigaretterna omfattas av direktivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.