Eberstein blev inte talman

Uppdaterad
Publicerad

I förhandssnacket trodde många att Socialdemokraternas Susanne Eberstein skulle bli talman – men så blev det inte. Under måndagsförmiddagen beslutade riksdagen att det blir Urban Ahlin (S).

Efter att ha varit vice talman i riksdagen under förra mandatperioden måste nu Susanne Eberstein (S) kliva åt sidan. Partiet valde att istället nominera Urban Ahlin.

– Jag tog inte det för givet att bli vald igen utan jag ville bli omvald för att jag tycker att det sitter för få äldre i riksdagen, säger hon och fortsätter:

Läget efter valet 2014

– Men jag är glad att jag har fått nytt förtroende från Västernorrland.

Och att det blir en man som talman är ingen slump. Tillträdande statsminister Stefan Löfven (S) tycks nämligen föredra att ha en manlig talman – då det var en kvinnlig från Socialdemokraterna förra mandatperioden.

– Vi har precis haft en kvinna som talman. Det här valet är efter de erfarenheter Urban Ahlin har och de kunskaper han besitter, säger han.

Men Susanne Eberstein (S) kommer inte att lämna riksdagen.

– Nu väntar jag på att få ett uppdrag i något av utskotten. Jag har tidigare varit i justitieutskottet och där trivdes jag bra, säger Susanne Eberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet