Det symboliska hjärtat finns vid norra infarten.

Efter förlovningen – nu tar Örnsköldsvik nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik ansöker om att bli en del av Umeåregionen.

Att Örnsköldsvik och Umeå samarbetar är inget nytt – tvärtom har kontakterna blivit allt tätare och i oktober slog de två städerna till och förlovade sig.

Nu tas nästa steg – Örnsköldsvik ansöker om att bli en del av Umeåregionen där sex kommuner idag ingår: Umeå, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs.

”Möjlighet att påverka”

– Medlemskapet gör att vi har större möjlighet att påverka, konstaterar Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Samarbetet inom Umeåregionen handlar inte bara om arbetsmarknadsfrågor, utan lika mycket om effektivisering av de kommunala förvaltningarna. Exakt hur samarbetet kommer att se ut för Örnsköldsviks del vill kommunalrådet inte gå in på.

Finns det några hinder i att tillhöra ett annat län?

– Jag vet inte, vi har inte ställt oss den frågan. Vi ser inte till de administrativa gränserna. De här gränserna drogs på 1600-talet och världen förändras, säger Elvy Söderström.

Vad säger de andra kommunerna i Västernorrland om att Örnsköldsvik blickar norrut?

– Visst skojade de lite när vi sa att vi hade förlovat oss, men jag tror att om det här blir bra, då blir det bra för alla andra kommuner i länet. Och samarbeten i gränsområden är ju inget nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.