Ekonomiskt tapp för skidbackar

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen drabbar skidbackarna kring Sundsvall ekonomiskt. Trots att de har öppet som vanligt är det inte många åkare i slalombackarna.

I Nolbybacken utanför Sundsvall avgörs ungdomstävlingen Nolbyrännan  – till mångas förvåning. För även om det inte finns någon snö för övrigt, så finns det faktiskt i backen.

 – När det var kallt i november, december så skaffade vi fram frivilliga krafter och körde snökanonerna under de här minusgraderna. Då fick vi det här fina snötäcket, som vi fortfarande åker på, säger Rikard Fürst, som är vice orförande i Nolby alpina.

Hårt arbete

För skidanläggningarna är det viktigt att komma igång och hålla öppet på jullovet. En stor del av säsongens intäkter tas in under december månad. Men nu när det inte finns någon snö är det många som inte tror att det går att åka i backarna.

– Jag skulle tippa att det är ett tapp på liftkortförsäljningen på kanske 30-40 % av intäkterna, men det är så det är i den här branchen. Vi är många frivilliga krafter i och med att vi är en klubb och förening som driver det här. Vi klarar av det, men visst är det tufft. Det krävs ännu mer hårt arbete.

Ekonomiskt bakslag

Även om det kommer snö senare under säsongen, så är det ekonomiska bakslaget ett faktum. Den populära parkdelen med hopp vid sidan av backen har inte varit öppen alls hittills i vinter.

– Ytterligare en sån här vinter... Vi skulle klara av det, men vi skulle behöva dra åt i kranarna. Vi har ju några anställda här och det kostar ju pengar, konstaterar Rikard Fürst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.