Elever hjälper Guatemala

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen håller eleverna på Skönsmons skola i Sundsvall en välgörenhetsmarknad för Guatemala i Mellanamerika. SVT Mittnytt var med när eleverna förberedde marknaden för att hjälpa det jordbävningsdrabbade landet.

Barnen har själv bakat och samlat in saker att sälja på välgörenhetsmarknaden. I skolan har de lärt sig om Guatemala och skolans vänby Yalambojoch. Dit går alla pengar som skolan får in i kväll.

– Vi vet att de har det väldigt svårt i Guatemala och vi känner att i Sverige har vi det väldigt bra. Därför tycker jag att det är viktigt att vi hjälper barnen i Yalambojoch, så att de till exempel kan gå i skolan, säger eleven Hugo Lindberg.

På gränsen till Mexiko

Mayaindianbyn Yalambojoch ligger i nordvästra Guatemala på gränsen till Mexiko. I det jordbävningsdrabbade Guatemala är mayaindianerna på landsbygden mycket fattiga. Guatemala är enligt Barnfonden ett av de länder i världen där skillnaderna är störst mellan rika och fattiga. Byborna i Yalambojoch behandlades länge mycket dåligt av regeringen och militären. På 80-talet fick de fly till Mexiko, men nu har de åter byggt upp sin by. 

Besökt byn

I 16 år har skolan hjälpt byn. Flera gånger har lärare från skolan besökt byn och man har god kontakt med en svensk volontär som bor där. På så sätt kan man tryggt veta att pengarna kommer fram och till nytta. Bland annat har pengarna gått till hus med plåttak, och skolgång för barn, samt hygienartiklar och tvättställen. 

Samtidigt får eleverna på skolan lära sig om världen utanför Sverige.

– Eleverna får en bättre förståelse för världen utanför Sverige. Det känns bra att de lär sig saker samtidigt  som de kan var med och hjälpa till, säger läraren Mathias Nässbjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.