Elevskyddsombud, inte på alla skolor

Uppdaterad
Publicerad

En av tio skolor i Sverige lever upp till kraven om elevskyddsombud, det menar Sveriges Elevråd. ”Det påverkar direkt arbetsmiljön”, säger Izabell Zaza, projektledare vid Sveriges Elevråd.

Enligt arbetsmiljölagen i Sverige är det krav på att alla skolor med klasser från årskurs sju till och med gymnasiet ska ha elevskyddsombud. Men enligt Sveriges Elevråd är det inte alla som följer det. En av tio skolor i Sverige har inget skyddsombud som är elev.

– Dels så är det ett direkt lagbrott. Man ska ha elevskyddsombud på skolan. Har man skyddsombud så kan man arbeta förebyggande och skolan bli en bättre plats, säger Izabell Zaza.

Rättigheter och skyldigheter

I en del i att råda bot på problemet bjuder Sveriges Elevråd varje år in skolor till utbildningsdagar då elevskyddsombud får lära sig rättigheter och skyldigheter i sitt jobb.

– Vi kollar så att arbetsmiljön på skolan fungerar. Händer något så ska jag säga till rektorn att fixa det, säger Isabella de Wall som går i sexan på Prolympiaskolan i Sundsvall.

Okunskap

Anledningarna till att inte alla skolor har elevskyddsombud kan vara många. Men Sveriges Elevråd tror att det bland annat kan handla om okunskap.

– Det kan handla om prioriteringar. Det kan handla om att man inte förstått att det är lag på att ha elevskyddsombud. Det är kanske något som skjuts fram väldigt mycket, säger Izabell Zaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.