Erik målar stort och smått

Uppdaterad
Publicerad

Han har mycket på gång, konstnären Erik Lindström, från Timrå. Det var han som målade husväggen vid E4-bygget i Sundsvall och i slutet av november ska han ha en utställning. Även om han sprayar kallar han sig inte graffitikonstnär.

Varje dag målar han av sin hand, för att få en koppling till verkligheten.

– Det blir aldrig som man tänkt sig. Det är det roligaste med att rita händer, säger Erik Lindström. Man tror ändå att man har någon koll på det efter att ha gjort det i flera år, men nej, skrattar han och fortsätter:

– För mig handlar konsten om harmonier. Färgharmonier och kompositioner. Sen vill jag gärna lägga ett kort för naturen. Jag älskar naturen och djuren... Och människorna.

Naturen inspirerar

Temat för utställningen senare i höst är just människan, djuren och naturen.

– Jag tycker det finns jättemycket att hämta i naturen, säger Erik Lindström, 28 år. Både för färger och känslor och allting, så jag försöker vara ute mycket i skogen och gå. När jag funderar på idéer och funderar på tavlor. Det kommer helt andra saker än om man är i stan, sitter och kör bil eller pratar med folk. Om man bara går med musik i skogen tycker jag att idéer kommer på ett annat sätt. 

Inte graffiti

Det var när en skada satte stopp för snowboardkarriären, som Erik fick upp ögonen för färg och form. Då var det graffitin som lockade, men idag kallar han sig inte graffitikonstnär.

– Jag tror inte graffitikonstnär funkar liksom. Graffiti är ju bokstäver och det är ganska många regler. Nej, det håller nog inte längre...

Stort och smått

Han gick ut konstskolan i Sundsvall 2008 och hämtar inspiration från sina resor runt om i världen. De senaste fyra åren har han kunnat leva på sin konst. Och han vill fortsätta måla – både stort och smått.

– Jag kan göra en målning som är 30 meter bred och stå där i sju-åtta timmar. Det får jag energi av. Sen kan jag sitta och pilla på en liten oljemålning i tolv timmar. Det är ett samspel. Skulle jag bara sitta med små dukar en månad så skulle jag bli ganska frustrerad tror jag, så det måste vara en balans, avslutar Erik Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.