Erkännandet: ”En bluff”

Uppdaterad
Publicerad

Träd fram eller medge att de nya uppgifterna är en bluff. Det säger advokaten Pelle Svensson med anledning av de nya uppgifterna att en person erkänt mordet.

Pelle Svensson var föräldrarnas ombud när de drev det enskilda åtalet 1985. Den person som åtalades är den man, ”Johanmannen” som idag bor i Mälardalsområdet och uppges ha erkänt på en mobilfilm.

Tvekan till erkännandet

Kvalitén på mobilfilmen är dålig och det är svårt att urskilja vad som sägs och vem som pratar. I likhet med kriminologen Leif GW Persson är Pelle Svensson övertygad om att det är rätt man som pekas ut som ansvarig för Johans försvinnande. Det vill säga samma person som föräldrarna biträdd av Pelle Svensson åtalade vid ett enskilt åtal 1985. Johanmannen var då 41 år.

Fallet Johan Asplund

Vad som däremot är oklart om det verkligen finns ett verkligt erkännande från Johanmannen på mobilfilmen. Pelle Svensson tror inte det.  Nyligen blev Johanmannen uppringd av Aftonbladet och han svarade då undvikande att han lämnat ”det där” bakom sig och att han inte hade något ytterligare att tillägga.

Detaljer ur åtalet

För Pelle Svensson är det en orsak till hans skepsis till erkännandet. Den andra orsaken är de detaljer om försvinnandet som lämnas på filmen.

– Mitt intryck är att det rör sig om en person som läst in sig på det enskilda åtalet och som hämtat detaljuppgifterna därifrån. Detaljer som ett muffinspaket och en cola lyfts fram men däremot kan man inte peka ut platsen där Johan ska vara begravd. Då plötsligt kan man inte lämna mer exakta uppgifter än att det ska ha skett inom en mils radie. Det är inte trovärdigt säger Pelle Svensson.

– Tyvärr är jag rädd att Johans föräldrar kommer att bli besvikna ännu en gång.

”Träd fram och berätta”

Enligt Pelle Svensson kan dock frågetecknen kring erkännandet rätas ut,  och det genom ett framträdande av ”Johanmannen” där han öppet tar på sig skulden för Johans försvinnande. Inget annat kan förändra den situation som uppstod i samband med att han friades i hovrätten i mitten på 80-talet.

– Jag tror inte att vare sig jag eller föräldrarna har en högre önskan än att få lämna detta bakom oss. Jag är själv i samma ålder som ”Johanmannen” och uppmanar honom att berätta. Han blir ingen hjälte men kommer åtminstone att kunna få sinnesfrid på äldre dar. Det kan inte vara ett gott liv att bära detta in i ålderdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet