Experten: ”Socialtjänsten är i kris”

Publicerad

Antalet orosanmälningar om barn som far illa har ökat i flera av våra kommuner det senaste året. En konsekvens av mer dokumentation och högre personalomsättning anser lektorn.

Mittnytts granskning av antalet orosanmälningar visar att antalet barn som far illa har ökat i flera kommuner i våra län. Marcus Hertz är expert i socialt arbete talar om en socialtjänst i kris.

–Jag ser det som självklart att risken för felbeslut ökar. Det blir en effekt av att socialarbetare inte hinner med. Man jobbar alldeles för mycket med dokumentation. Och det är en ökad personalomsättning, vilket gör att också det långsiktiga arbetet påverkas naturligtvis, säger Marcus Herz, lektor i socialt arbete vid Högskolan i Malmö och expert på hur socialtjänsterna arbetar.

Hur allvarligt är det att risken för fel ökar?

–Det är allvarligt, för det handlar ju om barn och unga och det är klart att det är allvarligt. Risken för fel kan ju gå så långt som att hamna om liv och död, i någon mening, även om det är ovanligt i Sverige. Det ska man ha klart för sig.

Kan man säga att socialtjänsten är i kris?

–Jamen det kan man. Jag får hör från väldigt många kommuner nu att det är kris. Som socionom så känner man att man kan inte utföra sitt arbete på ett bra sätt och då är socialtjänsten i kris. Och där måste våra politiker lyssna till detta, man måste lyssna till vad det är socialarbetarna säger, menar Marcus Herz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.