Foto: TT

Få inbrott klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lyckas klara upp få bostadsinbrott.

Varje år inträffar cirka 20 000 bostadsinbrott i landet. Men polisen lyckas klara upp få av inbrotten. Men det finns stora lokalar variationer i landet.

I Västernorrland har en gärningsman kunnat knytas till brott i fem procent av fallen. I Jämtlands län är siffran något högre, sju procent. Det visar siffror för perioden 2008 till 2012, som Stiftelsen Tryggare Sverige, tagit fram.

På Gotland däremot klaras 19 procent av bostadsinbrotten upp. Det är den högsta andelen i landet.

Just nu pågår Nationella Brottsofferveckan i Stockholm och där diskuteras bland annat frågan om inbrotten. Och det finns de som ansera tt polisen kan arbeta mer effektivt i ärendena.

– Den låga uppklaringen i Sverige måste öka om inte tjuvarna ska betrakta inbrott som en riskfri verksamhet. Vi försäkringsbolag kan täcka det ekonomiska, men aldrig ersätta den trygghet som går förlorad när man drabbas av inbrott i sitt hem, säger Göran Kellner utredningschef på försäkringsbolaget If.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.