Få stora satsningar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterad den nya regeringen sin budgetproposition för 2015. Och några av vinnarna i Västernorrland verkar bli Mittuniversitetet och Kustbevakningen.

Socialdemokraternas Carin Jämtin kom försenad till pressträffen på Bredsands skola.

– Det är ett kvitto på behovet av upprustning av järnvägen men också nya spår. I den här budgeten finns det satsning både på upprustning och påbörjan av dubbelspår mellan sundsvall och Gävle, säger Carin Jämtin (S).

En miljard avsätts för att bygga dubbelspår på sträckan Sundsvall-Dingersjö. Det är samma löfte som Alliansregeringen redan givit men skillnaden är att med den rödgröna budgeten kan byggstarten komma att tidigareläggas.

En annan nyhet är att kustbevakningen förväntas få mer pengar vilket gör att de 17 anställda som varslats i Örnsköldsvik och Härnösand ser ut att få behålla jobben.

Mer till Mittuniversitetet

Dessutom utlovas mer pengar till utbildningar och universitet.

– Vad det exakt kommer att betyda för platser på Mittuniversitetet vet inte jag men däremot kommer vi att satsa på alla högskolor och universitet i Sverige, säger Carin Jämtin.

Budgeten får kritik

Men den nya budgeten får också kritik. På Svenskt Näringsliv i Västernorrland är det framförallt planerna på en höjd kilometerskatt, kallad vägslitageavgift, och höjd dieselskatt som oroar eftersom den kan komma att slå mot skogsindustrin.

– Det blir ju en form av dubbelbeskattning för företagen i basindustrin att förhålla sig till. Frågan är hur länge man kan konkurrera på marknadsmässiga villkor internationellt utifrån dom förutsättningarna säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt näringsliv.

Carin Jämtin säger att det finns två syften med vägslitageavgiften, att få in pengar för att underhålla vägarna och att få mer rättvis konkurrens mellan svenska och utländska åkare. Men hon förstår också oron från industrierna.

– På dom ställen där man inte kan transportera skog på järnväg måste man titta på hur man kan kompensera skogsnäringen, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.