Omvandlar skog till mat

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Örnsköldsvik har visat att det går att göra fiskmat av restprodukter från skogsindustrin – och nu pekar allt på att fodret fungerar även utanför laboratoriemiljön.

Framställningen av Singel cell-protein är ett samarbete mellan SP Processum, Domsjöfabriker och Sekab.

– Konceptet bygger på att omvandla skog till mat, men eftersom vi inte kan äta trä, så går vi via restströmmar från skogsindustrin. De innehåller näring som vi kan utnyttja genom att odla en svamp. Svampen konsumerar näring och producerar protein – och det här proteinet kan vi använda som ersättningsprodukt till fiskmjöl, förklarar Björn Alriksson, forskare på SP Processum.

Bakgrunden till forskningsprojektet är den växande befolkningen och att efterfrågan på mat, bland annat fisk, kommer att öka.

– Våra världshav är i dag överexploaterade och den nya produktionen av fisk måste komma via odlingar. Men fiskodlingar kräver mycket foder, konstaterar Björn Alriksson.

Intresset är stort för ersättningsprodukter till fiskmjöl.

– Anledningen är bland annat överfisket i havet och att det råder en brist på fiskmjöl, säger Björn Alriksson.

Örnsköldsviksforskarnas produkt är nu testad på fiskodlingar på Island – och fodret verkar falla fiskarna i smaken.

– Vi har matat fiskar med ett foder som är baserat på vårt protein och ett standardfoder och jämfört tillväxten på fisken, säger Björn Alriksson.

– Vi har inte publicerat resultaten ännu så det är lite hemligt, men jag kan väl avslöja att det ser mycket lovande ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.