Facebookinlägg kan leda till bostadsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du lägga upp bilder på Instagram eller statusuppdateringar på Facebook när du reser bort?

I så fall bör du se över vilka som kan se detta. Enligt polisen och försäkringsbolagen är det så inbrottstjuvarna väljer sina byten.

”Turkiet på måndag! Underbart!”. Just den typen av statusuppdateringar på sociala medier ökar risken för bostadsinbrott. Enligt Trygg-Hansas undersökning delar var tredje svensk med sig av sina semesterplaner på sociala medier.

Josef Wiklund, enhetschef på polisen i Sundsvall, menar att man bör fundera på om man verkligen tycker att det är viktigt att meddela att man är borta på semester och om man måste göra det på sina sociala medier. För risken för att tjuven upptäcker inlägget finns ju, konstaterar han.

– Vi har faktiskt ett åtgärdskort som alla poliser i yttertjänst ska ha med sig. Där finns ett antal frågeställningar som man ska ha med sig när man tar upp en anmälan och pratar med målsägande. En av frågeställningarna är faktiskt om de har annonserat att de varit borta. Exempelvis via Facebook eller andra sociala medier, säger han.

Enligt polisen gäller det att man reglerar sina sekretessinställningar på Facebook och andra sociala medier. Men det dyker ofta upp nya funktioner som är svåra att hålla koll på. Exempelvis har reglerna på Facebook ändrats så att när en vän gillar din status om ”Thailandssemestern” blir det synligt även i hela den Facebookvännens nätverk. Något man kanske inte har planerat.

– Visst är det ett forum för gärningsmän att leta information på. Det tror jag, säger Josef Wiklund.

Fenomenet kan alltså ses som en ny teknik för inbrottstjuvar att veta var och när det är smartast att slå till. Detta kan jämföras med en äldre metod där inbrottstjuvar håller koll på posten.

– Vi har ju tidigare hört talas om att gärningsmännen sett på brevlådorna att det inte är någon hemma, när man inte har någon dagstidning längre. Så det är ju ett annat sätt för tjuvarna. Och det finns ju en direkt koppling här, alltså gärningsmän använder sig av information för att hitta de hus och platser som de vill göra inbrott på. Det tycker jag att vi kan ta lärdom av, säger Josef Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.