Granskningen av fallet med ettåringen klar

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Sundsvall är nu klar med sin utredning av det uppmärksammade fallet med ettåringen i Sundsvall.

SVT Mittnytt har i en serie inslag berättat om ettåringen som i september hittades övergiven i sin egen avföring i en lägenhet i Bergsåker i Sundsvall. Barnet hade tidigare varit omhändertagen av socialtjänsten men återlämnats till föräldrarna bara några månader tidigare.

Efter händelsen har socialtjänsten kritiserats för handläggningen. Tidigare i höst togs ett beslut om en internutredning av fallet som nu blivit klar.

Den övergivna ettåringen

– Analysen visar på både styrkor och svagheter och några områden har identifierats där socialförvaltningen behöver se till att bli bättre, uppger socialtjänsten.

Storasyster med när föräldrarna greps

Det var den 10 september som flickan hittades i en lägenhet i Bergsåker. Några timmar innan hade föräldrarna gripits av polis vid Statoil i Bredsand som misstänkta för stölder. I bilen fanns då också parets tvååriga flicka.

Väntade tre timmar

Trots att socialtjänsten visste om att det fanns ytterligare en liten flicka i familjen dröjer det ytterligare tre timmar innan hon påträffas ensam i lägenheten och det i samband med en husrannsakan i sökandet efter stöldgods. Det är då den lilla flickan hittas gråtande och ensam av polispatrullen.

Tidigare omhändertagen

En omständighet är att socialtjänsten hade omhändertagit flickan ett halvår innan hon senare hittas i Bergsåker. I familjen fanns kända problem med missbruk, kriminalitet och psykiska problem som sedan leder till ett beslut om omhändertagande enligt LVU i Förvaltningsrätten.  Av okänd anledning beslutar socialförvaltningen och individ och familjeutskottet kort efteråt att återlämna flickan till föräldrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet