Falsk CE-märkning i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Det är en snårig kemikalievärld där ute. Och Mittnytts fynd av falsk CE-märkning gör det inte lättare i julhandeln.

Ja, det är mycket att tänka på. Rätt sak till rätt barn och helst ska det vara både pedagogiska julklappar och miljörätta sådana.

Det eruropeiska CE-märket är en sak att titta på. Det innebär att tillverkaren försäkrar att leksaken uppfyller krav på hälsa, miljö och säkerhet, men det sker ingen kontroll och dessutom förekommer det fusk med märkningen..

– Jag har inte sett det själv men vi har fått uppgifter om fuskmärkning som vill likna den etablerade CE-märkningen, fejk helt enkelt, säger Marcus Hagberg vid Kemikalieinspektionen.

Felaktig märkning

Mittnytt såg ett sånt fuskmärke på fredagen när vi besökte en etablerad leksaksaffär i Sundsvall. För ett otränat öga är det nästa ett riktigt CE-märke men bokstäverna logotypen är något annorlunda. C och E har skjutits samman och då står det inte för europeisk standard utanför China Export.

Det är en djungel när man ska köpa rätt leksaker till barnen. Dom som vill vara riktig duktiga som kritisk konsumenter kan dessutom skriva ut kandidatförteckningen från Kemikalieinspektionens hemsida och ställa frågor i butiken. Det är listan på idag 144 kemikalier som är på väg att förbjudas inom EU.  Dom är fortfarande  tillåtna men kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller för miljön. Dom kan finnas i leksaker och kläder i julhandeln.

– Handeln är skyldiga att svara på dina frågor som konsument. Om dom inte vet ska dom ta reda på fakta om kunderna ställer frågor om kemikalieinnehållet i vissa produkter. De kan i sin tur fråga grossister, importörer och tillverkare. Enligt reglerna ska man få svar men branschen har 45 dagar på sig, berättar Marcus Hagberg

Sunt förnuft räcker långt

Kanske lite snårigt för Åke och Margareta Söderlund som letar julklappar till barnbarnen.

– Jag skäms lite. Vi har valt ut några bilar men har inte ens undersökt varifrån de kommer, men dom är visst både CE-märkta och har en sån där grön plupp, säger Margareta.

Men Kemikalieinspektionen har också lite enklare tips: Handla på betrodda butiker, köp inte det billigaste och använd näsan.

– Det finns faktiskt plastleksaker som både bensin och diesel. Det är inget bra tecken. Undvik dom, råder Marcus Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.