Familj dömd för hembränning

Uppdaterad
Publicerad

SÖRÅKER Ett par i Söråker, Timrå kommun döms för att ha tillverkat och förmedlat hembränt. Paret, som är i 50-års åldern, döms till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar.

Även parets 17-årige son döms till 30 timmars ungdomstjänst för att ha sålt alkoholen vidare till olika ungdomar i 15-års åldern.

Hembränningen avslöjades i januari i år då en 16-årig flicka påträffades berusad på torget i Timrå med en påse innehållande hembränd sprit. Flickan berättade att hon köpt spriten av den 17-årige pojken och att det hänt två gånger tidigare.

Efter förhör med 17-åringen gjorde polisen en husrannsakan hemma hos hans föräldrar där man påträffade mäsk, sprit och hembränningsutrustning.

I bostaden hittade polisen också mobiltelefoner och en dator som visar att 17-åringen haft en omfattande korrespondens med ungdomar rörande försäljning av hembränt.

Paret har erkänt att de har tillverkat en mindre mängd sprit, uppskattningsvis 30 liter, men båda förnekar att dom skulle ha överlämnat denna till sonen för vidare försäljning. Något som sonen tidigare berättat.

I de första förhören vittnade 17-åringen om att föräldrarna tillverkat sprit en gång i veckan under 2-3 års tid samt att han fått hembränd sprit av dem vid 10-15 tillfällen.

Tingsrätten skriver i domen att brottsligheten är av sådan art att paret borde dömas till fängelse i tre månader. Omständigheterna är dock samtidigt sådana att villkorlig dom och samhällstjänst anses tillräckligt. Paret är sedan tidigare ostraffade och lever under socialt ordnade förhållanden.

Den 16-åriga flickan döms till ungdomstjänst i 20 timmar för brott mot alkohollagen och olaga intrång. Det senare handlar om att hon i september förra året olovligen tog sig in på en skola i Söråker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.