Foto: gobiten.se

Åtta års fängelse för mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man fälldes på tisdagen för mordförsök på en 19-åring i Bergsåker i Sundsvall på midsommaraftonen. Han döms till åtta års fängelse.

24-åringen ska också betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till den skjutne 19-åringen.

Samtidigt dömdes 19-åringen för narkotikabrott till dagsböter.

Skottlossningen i Sundsvall

Det var på midsommaraftonen som flera unga män träffades på en vändplan i Bergsåker i Sundsvall för att göra upp en narkotikaaffär. En 19-årig man väntade med hasch som han skulle sälja till en 24-åring. Men det hela slutade med att 19-åringen blev skjuten på nära håll med flera skott mot huvudet och kroppen. Han ådrog sig livshotande skador, men överlevde.

Senare åtalades 24-åringen misstänkt för mordförsök och 19-åringen för narkotikabrott.

Grannarna såg skotten

I dag, på fredagen, kom domen mot de båda i Sundsvalls tingsrätt. 24-åringen, som är från Härnösand, döms till åtta års fängelse för mordförsök och 19-åringen, från Sundsvall, fälls för narkotikabrott och döms till dagsböter.

19-åringens advokat Nils Hansson menar att det var självklart att 24-åringen skulle fällas.

– Ja, det fanns ju övertygande bevisning, bland annat vittnesuppgifter. Grannar såg ju vad som hände och tog foton, säger Nils Hansson.

Det som styrker åtalet mot 24-åringen är främst vittnesuppgifterna från de övriga fyra personerna som var med vid händelsen, samt rättsintyget över 19-åringens skador.  Men några av grannarna har också berättat att de hörde en smäll och trodde det var fyrverkerier. När det tittade ut såg en av dem en person skjuta mot något, men inte vad. Den andra personen såg en person ligga ner. De tog foton av personen som låg ner och på bilen som sedan försvann från platsen.

”Kändes som en avrättning”

Tingsrätten anser det utrett att 24-åringen och 19-åringen stämde träff för att 24-åringen skulle köpa hasch av honom vid Coop i Bergsåker. Efter betalningen ville 24-åringen ha mer och då åkte de båda männen och fyra kamrater vidare till ett av hyreshusen i närheten, där 19-åringen hämtade mer hos en kompis. När han sedan överlämnade mer hasch till 24-åringen drog denne upp ett vapen och sköt honom, istället för att betala.

19-åringen sköts med minst fyra kulor på nära håll. De första skotten träffade kroppen. När han sedan låg ner sköt 24-åringen honom i huvudet, ett skott i nacken och som gick ut genom kinden.

– Hade han träffats en millimeter åt något annat håll hade han inte överlevt, säger Nils Hansson.

Vid rättegången sade 19-åringen att han upplevt det som ett försök till avrättning.

Uppsåt att döda

Även kulan som träffade honom i magen gav livshotande skador. 19-åringen fick operera bort mjälten, men överlevde alltså.

19-åringen har erkänt att han begått narkotikabrott. Normalt är straffet för narkotikabrott fängelse, men nu döms 19-åringen alltså till den mildare påföljden dagsböter.

24-åringen döms till åtta års fängelse, vilket är praxis vad gäller försök till mord. Bedömningen grundar sig på att 24-åringen haft uppsåt att döda 19-åringen. Det som styrker att så varit fallet är att 24-åringen haft med sig ett skarpladdat vapen, avlossat minst fyra skott mot 19-åringen, skott som delvis avlossats när han legat ner.

Döms mot sitt nekande

24-åringens advokat Fredrik Björk har ännu inte hunnit tala med sin klient, så det är oklart om domen kommer att överklagas. 24-åringen nekade helt till anklagelserna om mordförsök och ville bli helt frikänd. Han uppgav i tingsrätten att det som hänt var att man bråkat om ett vapen och att skott avlossats. Men det sätter tingsrätten ingen tilltro till.

– Det låg i farans riktning att det skulle bli ett så långt straff vid en fällande dom, säger 24-åringens advokat Fredrik Björk.

Åklagaren hade dock yrkat på ett ännu längre straff, minst tio års fängelse. Men tingsrätten stannade vid ett kortare fängelsestraff.

– Ja det känns ju bra att domstolen ändå sansat sig och stannat vid åtta års fängelse, säger Fredrik Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningen i Sundsvall

Mer i ämnet