Utvisningshotade får stöd av biskopen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade vi om tre kristna iranier i Kramfors som hotas av utvisning till sitt hemland. Migrationsdomstolen tror inte på deras kristendom. Nu får iranierna stöd av biskopen i Härnösand som under veckans biskopsmöte i Uppsala tog upp frågan.

Iranierna Mahmoud Farkhondeh, Mohammad Reza och Sara Paki ska alla tre utvisas till Iran. De har sökt uppehållstillstånd i Sverige av religösa skäl, men Migrationsdomstolen slog i slutet av september fast att deras kristna tro inte är genuin.

– Både jag och prästen David Tosteberg kände oss maktlösa när Migrationsdomstolen beslutade om utvisning. Därför ville jag lyfta den här frågan till så hög nivå jag kan, säger biskopen Tuulikki Koivunen Bylund, när Mittnytt når henne på telefon från Uppsala.

Koivunen Bylund har länge varit engagerat i de tre iraniernas fall. Precis som prästen i deras församling är hon säker på att deras kristendom är äkta. På hennes initiativ togs frågan om asyl för kristna konvertiter upp på dagordnigen under veckans biskopsmöte i Uppsala.

– Flera av biskoparna kände igen problemet. Det finns liknande fall över hela landet, säger hon.

Vägledande EU-dom

De tre iranierna flydde till Sverige för lite över ett år sedan. De blev alla kristna i vuxen ålder och döpte sig här. Nu fruktar de vad som kan hända om de tvingas tillbaka till hemlandet. Amnesty rapporterar om förföljelse av kristna och tortyr i iranska fängelser.

– I Iran är det förbjudet att konvertera och lämna Islam. Om myndigheterna i Iran får veta att vi bytt religion blir vi arresterade, sade Mahmoud Farkhondeh till Mittnytt i fredags.

Efter ett beslut från EU-domstolen för två år sedan ska personer som riskerar att förföljas i sitt hemland på grund av sin religion ges asyl i EU-länder. Prästens vittnesmål gav enligt domstolen visst stöd för deras talan, men enligt domen kunde de tre iranierna inte bevisa att deras tro är genuin. De fick därför avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Jag undrar hur en genuin kristen tro ser ut. Jag vet inte om jag skulle klara av Migrationsverkets prov, säger biskopen i Härnösand, Tuulikki Koivunen Bylund.  

Aktiva i församlingen

Enligt prästen David Tosteberg är Mahmoud, Mahmoud och Sara alla engagerade i församlingen och deltar i kyrkans aktiviteter så gott som dagligen. Sedan de kom till Sverige har de varit öppna om sin kristna tro på internet och i media. Men enligt domstolen går det inte att bevisa om regimen i Iran känner till att de har konverterat.

– Vi känner oss mycket rädda för vad som kan hända om vi utvisas. Jag förstår inte hur vi ska göra för att bevisa att vår tro är äkta, sade Mahmoud Farkhondeh i fredags.

SVT sökte i förra veckan Migrationsdomstolen i Stockholm för en kommentar, men där ville man inte uttala sig om det enskilda fallet utan hänvisade till domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.