Fiberbankar kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

HÄRNÖSAND De föroreningar som finns samlade i så kallade fiberbankar längs Västernorrlands kust ska nu kartläggas.

Längs Västernorrlands kust finns sediment som vittnar om 1900-talets pappers- och massaindustri. Det handlar om stora mängder fibrer som ansamlats i så kallade ”fiberbankar” i vattnen nära industrierna.

Fiberbankarna kan innehålla giftiga ämnen som kvicksilver, dioxin eller PCB. Ämnen som orsakar allvarliga skador på miljön.

Giftkusten

Eftersom Västernorrland har Sveriges snabbaste landhöjning, mellan 8 och 10 mm per år, kommer fiberbankarna på sikt att lyftas upp ovan vattenytan. Där riskerar vågor och vind att sprida föroreningarna.

Utsläppen av fibrer och föroreningar till havet pågick länge och nu behövs kunskap om utsläppens omfattning. Länsstyrelsen i Västernorrland ha fått pengar av havsmiljöanslaget för att tillsammans med Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, kartlägga fiberbankarna med moderna hydroakustiska tekniker.

Metoden för att kartlägga och inventera fiberbankar har utvecklats av SGU. Länsstyrelsen har därför passat på att göra ett samarbetsavtal med dem eftersom deras fartyg Ocean Surveyor befinner sig i länet för ordinarie kartläggning.

– Det har hittills aldrig gjorts en så storskalig kartläggning av fiberbankar i Sverige. Genom projektet kan vi få en mer enhetlig bild av problematiken kring fiberbankarna. I förlängningen ger projektet möjligheter att åtgärda miljöproblem. Vi bygger också upp värdefull kunskap i länet som kan användas i vår satsning på miljödriven tillväxt, säger landshövding Bo Källstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet