Fick 20 miljoner genom fejkhandikapp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Ångermanland misstänks ha lurat till sig 20 miljoner kronor i assistansersättning från Försäkringskassan genom att fejka ett rörelsehandikapp.

Bedrägeriet ska enligt Försäkringskassan ha pågått sedan 90-talet och man fick tips om att allt inte stod rätt till i januari.

Ärendet utreds nu av sundsvallspolisen och kvinnan kommer att delges misstanke om grovt bidragsbrott.

Assistansbedrägeri – Ångermanland

Frågan om vilket sorts handikapp som ska ha fejkats besvaras varken av polisen eller förundersökningsledaren, kammaråklagare Lo Jonsson i Sundsvall.

–Jag tänker inte uttala mig över huvud taget om den här utredningen. Jag tycker att det är oerhört olyckligt att det läckt ut uppgifter om den i medierna, säger hon TT.

– Det är synnerligen olyckligt att det här har läckt ut, det kommer att försvåra utredningsarbetet säger Mats Anrep vid Sundsvallspolisen till SVT.

–Det ett av de större bedrägerierna under de senaste åren, det är det definitivt, säger försäkringsdirektör Svante Borg.

Förundersökning pågår

Han bekräftar att det handlar om misstänkt fusk i 20-miljonersklassen.

-Det ligger i det häradet, som vi bedömer det nu, som har hamnat på fel sida, säger han.

Svante Borg har det nationella ansvaret för Försäkringskassans kontrollutredningar. Han är insatt i fallet i Västernorrland men är förhindrad att lämna information om det, säger han.

–Förundersökning pågår så jag kan inte säga någonting alls om det här fallet.

Men Svante Borg säger att det rent generellt är så att när det handlar om så mycket pengar som 20 miljoner, då är det ofta ett ärende med flera olika bidrag inblandade.

Det kan handla om sjukpension, assistansersättning, bilersättning och andra bidrag som ska göra livet drägligt för en svårt handikappad människa Bidragen ska också ha betalats under flera år.

Kaninmannen i Göteborg

Enligt Svante Borg har något eller några fall per halvår avslöjats under de senaste åren. Han beklagar att det finns människor som ägnar sig åt den här typen av fusk.

–Det är illa att det ska behöva vara så, samtidigt är det bra att vi får upp ögonen för det så att vi kan jobba med att stävja den här formen av missbruk, säger han.

–Vi har ju haft ett antal spektakulära fall, typ kaninmannen i Göteborg för ett par år sedan, mannen i rullstol som ställer sig upp och dansar med Lisebergskaninen och som kom på foto.

På det viset blev han avslöjad, säger Svante Borg. Det visade sig att han mycket väl kunde röra på sig efter att med hjälp av läkarintyg och annat ha fejkat att han inte kunde det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistansbedrägeri – Ångermanland

Mer i ämnet