Filmare följer Anders Nyquist

Uppdaterad
Publicerad

I snart 50 år har arkitekten Anders Nyquist Sundsvall ritat miljövänliga och klimatsmarta hus – nu ska hans idéer spridas över världen med hjälp av ett sydafrikanskt  filmbolag.

Under två veckor kommer filmteamet från Sydafrika att vara i Sverige.

– Det är väldigt roligt, inte kanske att bli uppmärksammad men att det jobb vi gjort kan nå ut över världen på ett annat sätt än man gör i det lokala samhället, säger Anders Nyquist till SVT Mittnytt.

Den miljöanpassade skolan i Laggarberg i Timrå kommun ritade Anders på 90-talet och det är den byggnad han är mest stolt över.  Och det är en av flera platser som teamet från Sydafrika ska filma. Det handlar om allt från miljövänliga toaletter till isolering av återvunnet glas.

– Vi letade över hela världen och just det här området har miljöteknologi koncentrerat på en litet område, därför har vi kommit hela vägen från Kapstaden för att vara här och göra tio kortfilmer på miljöinnovativa idéer som norra Sverige använder sig av, säger Michael Michel Raimondoproducent Green Renaissance.

Anders Nyquist har uppdragsgivare över hela världen, för några år sedan fick han rita en eko-skola i Los Angeles, men en han har även uppdrag i Japan, Butan och Colombia. Förra veckan guidade han runt kineser på skolan i Laggarberg.

Ja han är en visionär som nått ut i världen men han är inte purung och han oroas över ointresset när det gäller den yngre arkitektgenerationen.

– Intresset bland unga arkitekter är väldigt lågt när det gäller just miljökunnande och framtidsfrågor, design är det enda de är intresserade av.

Men nu ska i alla fall Anders och några andra innovatörers miljötänk spridas över världen på 10 kortfilmer och en långfilm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.